Lower Sec Lit Practice


Now, we will review the poems studied in Form One to Form Three classes by recalling “What is the poem about?” and answering 2 /3 sets of questions per poem according to the PMR exam format. Do try to answer them on your own before you peep into the answers given. All the poems studied in the Lower secondary will be discussed here, they are: ‘The River’ by Valerie Bloom , ‘Mr. Nobody’ by Unknown author, ‘I Wonder’ by Jeannie Kirby, ‘Heir Conditioning’ by M. SHANmughaligam, ‘A Fighter’s Lines’ by Marzuki Ali, ‘Leisure’ by William Henry Davies.

Form One Poems
What is the poem “The River” about?
The River is about the many characteristics of a river. The river is a wanderer where he moves from one place to another. He does not stay still and is always moving. He is also a winder where he twists and turns or meanders. He is also a hoarder or a collector where he keeps things deep down in his river bed. Sometimes, he behaves like a baby when he is happily flowing along. At times, he is a singer as seen through the happy sounds of the water. Finally, he is also a monster and can devour trees. Each stanza describes the river in a particular way. Therefore, we are able to name the stanzas accordingly:
Now, read the poem and answer the questions-
The River
The River’s a wanderer,
A nomad, a tramp,
He doesn’t choose one place
To set up his camp.

The River’s a winder,
Through valley and hill
He twists and he turns,
He just cannot be still.

The River’s a hoarder,
And he buries down deep
Those little treasures
That he wants to keep.

The River’s a baby,
He gurgles and hums,
And sounds like he’s happily
Sucking his thumbs.

The River’s a singer,
As he dances along,
The countryside echoes
The notes of his song.

The River’s a monster
Hungry and vexed,
He’s gobbled up trees
And he’ll swallow you next.
– Valerie Bloom
SET 1:
1. Why does the river twist and turn?
___________________________________________________________________
2. Based on the poem, what does the river represent?
___________________________________________________________________
Answers:
1. it is flowing continuously and thus twists and turns at the obstacles along the way.
2. the journey in a man’s life- with good times and bad times as life goes on.
SET 2:
1. When we say that the river sings and dances, what is the river compared to?
_______________________________________________________________
2. (a) What does the choice of words like hungry, vexed, gobbled and swallow indicate about the river?
________________________________________________________________
(b) Explain why the river which is compared to a baby is later compared to a monster.
________________________________________________________________
Answers:
1. Entertainer/someone happy
2. (a) irritated and angry
(b) The river is happy and becomes useful when we take care of it but the river becomes angry as it overflows and flooding occurs when people do not take care. People simply dump things into the river and causes the river to be polluted.
What is the poem “Mr Nobody” about?
The poem is about a mysterious little person who creates a lot of mischief in the house and gets away with it. This person is named as Mr. Nobody to give a shroud of mystery to the persona. He is not noticed as he moves around very quietly. Mr. Nobody makes a mess of things in the house. He uses things but never puts them back in order. He dirties the house, leaves his prints everywhere, soils the carpet and the curtains. When things are misplaced in the house, everyone points the finger to Mr. Nobody. Yet he never gets caught as no one has ever seen him or reports of his deeds.

Now, read the poem and answer the questions-
Mr. Nobody
I know a funny little man,
As quiet as a mouse,
Who does the mischief that is done
In everybody’s house!
There’s no one ever sees his face,
And yet we all agree
That every plate we break was cracked
By Mr. Nobody

‘Tis he who always tears our books,
Who leaves the door ajar,
He pulls the buttons from our shirts,
And scatters pins afar;
That squeaking door will always squeak,
For, prithee, don’t you see,
We leave the oiling to be done
By Mr. Nobody.

He puts damp wood upon the fire,
That kettle cannot boil;
His are the feet that bring in mud,
And all the carpets soil.
The papers always mislaid,
Who had them last but he?
There’s no one tosses them about
But Mr. Nobody

The finger marks upon the door
By none of us are made;
We never leave the blinds unclosed,
To let the curtains fade;
The ink we never spill; the boots
That lying around you see
Are not our boots-they all belong
To Mr. Nobody
Author Unknown

SET 1:

1. Why did the curtains fade?
_____________________________________________________________

2. (a) What are the three things Mr. Nobody should have done?

_____________________________________________________________
(b) Why do you think the persona in the poem is given a name Mr Nobody? What does the name indicate?
_____________________________________________________________

Answers:
1. The blinds were not closed thus the strong light caused the curtains to fade.
2. (a) Closed the door, rearrange the papers, oil the door
(b) To give a mysterious identity to the persona. Maybe to even suggest that there is no definite person existing, that the mischief can be done by anyone.
SET 2:
1. List two activities done by Mr. Nobody as in stanza 3.
_____________________________________________________________

2. What is the central idea of the poem? Discuss
_____________________________________________________________

Answers:
1. Used damp wood to boil water, brought in mud and soiled the carpets.
2. No one dares to admit to their actions. Thus, they tend to point fingers at others. In life, we come across people who create mischief and never get caught or own up to their mistakes, yet we tolerate them and still live among them.
Form Two Poems
What is the poem “Heir Conditioning” about?
The first stanza is light as the grandchild seems to be asking frivolous questions. The reader would probably find this entertaining – that the grandchild is unable to understand how the adults could actually live without the modern inventions. The grandchild saw nothing good of those times. The tone here is “ignorant, and looking down”. The tone is anticipation of trivial answers.

There is a change in the tone in the second stanza. It is emphatic and a no nonsense answer from the grandfather. The tone “more experienced” implies that the grandchild did not have the privilege and contrarily should not look down towards the elderly. The older generation argues that despite the grandchild’s “backwards” view towards them, wonderful experience was evident at the time. The tone here also suggests wisdom, as a sharp contrast to the ignorance.

Read the poem and answer the questions-

‘Heir Conditioning’
Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.
by SHANmugalingam
Set 1:
1. List three things in the poem that indicate the negative effects of modernization?
__________________________________________________________________
2. What does the title of the poem mean to you? Provide an explanation for your answer
___________________________________________________________________
Answers :
1. pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
2. The title of the poem “Heir Conditioning” suggests about the conditioning of the minds of the younger generation who are so dependent on modern inventions in their daily life. Their minds are so tuned/conditioned to having modern inventions to manage their daily life that to them it may seem impossible to live without these inventions.
Set 2:
1. What is the poet’s main concern in the second stanza?
_______________________________________________________

2. What is the message that the poet wishes to express in this poem?
___________________________________________________________________
Answers:
1. The poet expresses his concern that though there is progress with modern inventions, man is regressing. If modern amenities and development are there to give us comfort, easy access and a better lifestyle, how come we have to deal with calamities and problems like stress and traffic jams?
2. The poet is trying to impart the message that modernization should be a gradual process and that mankind should not be overly dependent or taken up with new inventions that could lead to the destruction of the environment.

What is the poem “I Wonder” about?
The persona is curious about who, what and why do “things” happen. She is curious about nature. The persona discovers that the beautiful world is so big and mysterious and that there are so many unanswered questions. But we always try and look for ways to find out the answers to all of our questions. The last two lines about ‘dad’ not telling imply that not everyone will know the answers to the mysterious questions but they can always learn. The question represents the basic instincts to rely on some trustworthy power and since it is read through the eye of an innocent child, the line may refer to the father of the child, as a child usually will ask anything from the parents. These two lines suggested knowledge gained through asking. A child will not gain the whole knowledge all at once but will eventually learn bit by bit. It also stressed on the need of a teacher or a father to guide the curious child.
Answer the following questions based on the given poem “I Wonder”.
I WONDER

I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?
Jeannie Kirby

1. What does the use of the word ‘wonder’ in the passage indicate? Explain.
_______________________________________________________
2. In your understanding what does the last line imply?
_______________________________________________________

Answers:
1. Man’s ability to think.
2. A teacher or a father is needed to guide the curious child

Set 2:
1. What does the persona want to know about the moon?
_____________________________________________________
2. (a) How does the curiosity within the persona leads him/her to behave?

_____________________________________________________

(b) In your opinion, what is the major theme of the poem?
_____________________________________________________

_____________________________________________________
Answers:
1. She wonders why the shape of the moon is sometimes not complete and wonders where the missing part is.
2. (a) She asks more questions as she looks around.
(b) A major theme of the poem is the value of education. We must be aware that knowledge can produce intellectuals and a civilised society. We must always be resourceful and independent in enriching our world of knowledge.
FORM 3 POEMS
What is the poem “A Fighter’s Lines” about?

Our country Malaysia does not want to miss out on what most countries are aiming for-to reach the highest level of development. But, without realizing it, we are slowly losing our morality and our country is slowly being engulfed in a sea of lies. The poet stresses here that if we, as the younger generation cannot find the way to stop the dishonesties and lies we are putting our country’s fate in danger as this dishonesties can actually shake the stability of our country and the peace it possesses. That is why in the Stanza 4, he urges the younger generation to be united disregard of the races and religions to speak out their opinions. This is important as these lies may cause disharmony amongst us. As the persona feels helpless, he wants the younger generation to come forward and fight in the name of justice.

Answer the following questions based on the given poem “A Fighter’s Lines”.

“A Fighter’s Lines”
I am old and worn
and have lost all my strength
sufferings
and the history of the fight for independence
have forced sacrifices
that know no name
or life

from the wheelchair of the rest of my days
I, body and energy crushed
see and cannot do much
these times are too big a challenge
for the remnants of my crippled years
the net of deceit spread everywhere
disturbs me

In the name of justice
Wake up and form ranks sons of our ancestor
Be brave
And erect a wall of people
Stand up heirs of our freedom

I have no more voice
It is you now who should speak!
Marzuki Ali
SET 1:
1. Who is the persona in the poem?
___________________________________________________________________
2. (a) What does the word ‘history’ in line 4 refer to?

__________________________________________________________________
(b) Why does the persona feel helpless?

__________________________________________________________________

Answers:
1. A soldier

2. (a)The war fought for independence
(b) He has been injured due to his involvement in the war for independence. Now he is old and disabled and cannot do much to free his country from new challenges. He still cares for the country but unable to fight as he used to do.

SET 2:
1. What does the phrase “a wall” refers to?

______________________________________________________________
2. (a) Who is referred to by the pronoun “you” in the last line?
_______________________________________________________________
(b)What message is the poet trying to spread? Explain
_______________________________________________________________

Answers:
1. ‘United population”. In order to fight for our freedom, first we have to be united.

2. (a) younger generation
(b) We must defend our independence after the hardships that our late warriors had been through as they sacrificed themselves to grant us the peace that we are able to enjoy now. With all of our efforts, we must work hard to retain it.
What is the poem “Leisure” about?
The poet is trying to tell us to take time to appreciate the beauty of nature. People are too busy with their daily life & worry too much, that they forget to watch and admire nature’s beauty. Sometimes, the mind should be free of work stress so that we can we enjoy the beauty of the little pleasures of life. We are usually not alert of our surroundings. Thus, life becomes meaningless as become unhappy. We must learn to set aside time for ourselves and our families.
Answer the following questions based on the given poem “Leisure”.

LEISURE

What is this life if, full of care,
We have no time to stand and stare.

No time to stand beneath the boughs
And stare as long as sheep or cows.

No time to see, when woods we pass,
Where squirrels hide their nuts in grass.

No time to see, in broad daylight,
Streams full of stars, like skies at night.

No time to turn at Beauty’s glance,
And watch her feet, how they can dance.

No time to wait till her mouth can
Enrich that smile her eyes began.

A poor life this if, full of care,
We have no time to stand and stare.
William Henry Davies
SET 1:
1. What is implied by the word “Leisure” as used in the poem?
____________________________________________________________
2. Explain what the poet meant by the last two lines.
_______________________________________________________________

Answers:
1. Time spent enjoying simple beauties cherished and regarded as a forgotten pastime.

2. The fever and fret of worldly responsibilities deprives man of sweet moments of leisure and rest. If human life is nothing but painful cares and worries, then it is really poor and miserable. Man should give as much importance to pleasure and peace of mind as to the earning of money to raise his status.

SET 2:
1. What is implied by the word ‘stare’?
______________________________________________________________________

2. Discuss in your own words the views of the poet on the life of man in the modern age.
_______________________________________________________________

Answers:

1. The various things that people are not able to do due to lack of leisure.

2. He has condemned the materialistic attitude of life that makes it ugly and unpleasant. He thinks that the desire for material progress has given man unnecessary cares and worries of life. He remains awfully busy day and night. The love of earning money makes him indifferent to all the charms and pleasures of life.
SET 3:
1. Why is the word ‘Beauty’ capitalized?
_____________________________________________________________
2. (a) Why did the poet express grief in the poem?
_____________________________________________________________
(b) In your opinion, why must we take advantage of our free time?
__________________________________________________________
Answers:
1. The word “Beauty” in line nine is capitalized as if it is a name. Beauty is a metaphor but also a name for Mother Nature.

2. (a) The poet expresses his grief at the fact that modern rush of life has deprived us of many commonplace pleasures. We run around after our material pursuits, so crazily that we have no time to spend in a relaxed manner and appreciate nature.
(b) The poem teaches us that we need to slow our lives down and take a look around and notice the little things. Every piece of technology mankind crafts is just a manipulation of the nature that was previously there. Nothing humans create can derive from something other than what is found in nature; therefore, the greatest piece of the entire everlasting universe is and always will be nature. We need to take advantage of our free time. Leisure should be something that is put to great use.

POEMS
I WONDER

Practice 1
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. What does the use of the word ‘wonder’ in the poem show?
A. thinking
B. solving problems
C. making silly remarks
D. feeling of shock

2. The phrase ‘…how the wind looks like’ tells us that the writer is….
A. curious
B. confused
C. passionate
D. angry

3. What is ‘hanging’ according to the persona?
A. stars
B. clouds
C. rainbow
D. wind
Practice 2

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. In this poem, the persona is a……
A. man
B. child
C. woman
D. father

2. The persona is enthusiastic in …
A. exploring the nature
B. finding out if his dad knows anything
C. looking at the sky
D. finding out more about the moon

3. What is the best title for to replace “I wonder” if you have to?
A. I am Lost
B. Oh My God
C. Please Answer Me
D. Please Help Me

Practice 3

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. Which word means –‘to make something look bright’?
A. paints
B. hangs
C. lights
D. makes

2. The title of the poem implies that the persona has …
A. desire to know
B. very little patience
C. a lot anger
D. no desire to know

3. State one value that we can learn from the poem?
A. Nature should be appreciated
B. Nature should be left alone
C. We must not be so curious
D. We should not ask too many questions.

Practice 4

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. Who is the persona disappointed with?
A. God
B. Her mother
C. Her father
D. Nature

2. What is invisible?
A. The lightning
B. The wind
C. The clouds
D. The moon

3. The word ‘fluffy’ means…
A. light
B. feathery
C. thin
D. crispy

Practice 5

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. The phrase ‘blow out’ means…
A. explode
B. brighten
C. disappear
D. appear

2. What is the persona wondering about the birds?
A. How the birds can fly
B. How they can build their nests
C. Why they are so small
D. Why they cannot talk

3. In the fourth couplet, the word ‘they’ refers to the…
A. lights
B. stars
C. moon
D. rainbow
Practice 6

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. What does the phrase ‘the missing bit’ refers to?
A. fluffy clouds
B. parts of the moon
C. parts of the stars
D. the trees

2. How does the rainbow look like?
A. hanging
B. fluffy
C. painted
D. round

3. Two pairs of rhyming words from the poem.
A. fluffy- clouds
B. round- found
C. lightning-flash
D. birds-build
Practice 7
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. Which characteristics will allow a child to learn more?
A. Being lazy
B. Being curious
C. A happy go lucky attitude
D. Always being suspicious

2. What does the poet really mean when she says that the trees take a rest?
A. the trees are strong
B. there is no wind
C. the wind is too strong
D. the trees are swaying in the rain.

3. What does the use of the word ‘wonder’ in the poem indicate?
A. the reality of life
B. magical happenings
C. man is always thinking
D. the creation of nature

Practice 8
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. One of the major themes in the poem is…
A. the value of money
B. the value of education
C. nature is a crazy place to live in
D. the poet is a wanderer

2. What is the poem about?
A. Our world is mysterious and that there are so many crazy people.
B. We are living in a world that really does not have any answers.
C. We must try to find questions and answers all the time.
D. Our world is mysterious and there are so many unanswered questions

3. The last two lines imply that …
A. fathers like to keep secrets.
B. fathers are actually very stupid
C. a teacher is needed to guide the curious child
D. a child does not need to so busy body

Practice 9

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. Who is the speaker relating the events?
A. An angry father asking his child
B. A curious child asking his father
C. A child who is always disturbing his father.
D. A father who does not want to answer the questions.

2. The half moon is seen as…
A. something not normal
B. a completed puzzle
C. a puzzle missing some of its pieces
D. a round object

3. The poem somehow portrays the thinking of a child …
A. who thinks about unnecessary things in life
B. who is really bored with life
C. who generalises everything using his own concept
D. who is very pampered and spoilt by the parents.

Practice 10
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘I wonder’.

I Wonder
I wonder why the grass is green,
And why the wind is never seen?

Who taught the birds to build a nest,
And told the trees to take a rest?

O, when the moon is not quite round,
Where can the missing bit be found?

Who lights the stars, when they blow out,
And makes the lightning flash about?

Who paints the rainbow in the sky,
And hangs the fluffy clouds so high?

Why is it now, do you suppose,
That Dad won’t tell me, if he knows?

1. What can you say about the persona in the poem?
A. Worried about the animals
B. sensitive and alert about nature
C. angry with his father for being fierce.
D. sensitive about his father.

2. Which phrase show human characteristics in non living things?
A. Birds build a nest
B. the trees to take a rest
C. the grass is green
D. wind is never seen

3. The mood of the poem is …
A. cheerful and inspiring
B. dull and uninspiring
C. sad and gloomy
D. humorous

POEM
HEIR CONDITIONING

Practice 1
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. Which word rhymes with ‘heir’?
A. hare
B. air
C. airy
D. hair

2. What is the tone of the poem?
A. Sad
B. Sarcastic
C. Anger
D. Sorrow

3. How does the poet view modernization?
A. optimistic
B. pessimistic
C. confident
D. cynical
Practice 2

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1 In stanza 1, the grandparents did not have all the following except
A. air conditioners
B. telephone
C. fax machine
D. paper fans

2. What does the title of the poem suggest?
A. Changes on how the younger generation thinks.
B. Changes in the mindset of the older generation
C. We must appreciate all the modern inventions
D. Technology is very important to mankind

3. What is meant in the line we feared God and nature… now nature fears you?

A. we are scared of nature
B. we are scared of God
C. we actually destroyed nature
D. nature destroyed our faith to God
Practice 3

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. What is meant by ‘money is your new God’?
A. Money can buy all the new inventions
B. The younger generation worship money.
C. Money is very important in our lives.
D. The older generation realizes the importance of money.

2. What does the word ‘feared’ imply?
A. scared of
B. believed in
C. hated
D. angry at

3. How many speakers does the poem have?
A. one
B. two
C. three
D. four
Practice 4

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. What is the theme of the poem?
A. The usefulness of modern inventions.
B. Technology is not good for us
C. Respecting God
D. Effects of development

2. What can you infer from the line Grand child we lived before your age?
A. Grandparents enjoyed a long life
B. Grandparents have more experience than grandchild
C. Grandparents have lived a difficult life for a long time.
D. Grandparents do not understand grandchild’s lifestyle

3. What is the poet’s main concern in the second stanza?
A. Spiritual well being
B. Nature’s gift
C. God’s gift
D. Respect for the elders
Practice 5

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. What is the message that the poet wishes to express in this poem?
A. Grandchild is very modern
B. Grandfather is very modern
C. Effects of progress
D. Nurture of spiritual beings

2. Which parties are talking in the dialogue in the poem?
A. Grandfather and Grandmother
B. Grandfather and God
C. Grandparents and Grandchild
D. Grandfather and Grandson

3. The word ‘flustered’ means
A. comfortable
B. uncomfortable
C. cool
D. good
Practice 6

Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. According to the poem, how does man treat nature nowadays?
A. with a lot of fear
B. with no respect
C. with a lot of love
D. with a lot of care

2. What is the grandchild’s reaction to his grandparents life in the past?
A. angry
B. disappointed
C. puzzled
D. sad

3. An example of ‘basic necessities’ would be something that is…
A. expensive
B. very essential
C. trivial
D. hardly useful

Practice 7
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. The poet suggests that damage to the environment cannot be prevented because…
A. human beings are trained to do so.
B. of the attitude of the young generation
C. of the attitude of the older generation
D. it is in God’s hands

2. The phrase ‘money is your new God’ show that nowadays we are…
A. Lazy
B. Materialistic
C. Very spiritual
D. Very hard working

3. What is the theme of the poem?
A. modern inventions are useless
B. progress destroys mankind
C. we should not forget our spiritual values
D. importance of money to buy modern gadgets
Practice 8
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. The phrase “because of our ignorance, we did not know pollution, stress, traffic jams” is
A. metaphor
B. sarcasm
C. symbolism
D. personification

2. The poet wants the younger generation to have …
A. The exact life as their grandparents
B. balance between development and conserving environment
C. a good balance in the bank account and be very spiritual
D. respect for their grandparents.

3. One of the messages in the poem is …
A. we should not be too dependent on modern gadgets to run our life
B. we should be independent enough to choose modern gadgets.
C. we should not be too dependent on modern gadgets as it will ruin our life
D. we should be dependent on modern gadgets to run our life.

Practice 9
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. In the first stanza, the persona is the…
A. grandchild
B. grandparent
C. both grandparent and grandchild
D. grand dad and grandma.

2. According to the grandparents, they did not have to live in a polluted world…
A. as they did not want any gadgets
B. because there were a lot of trees left
C. because they did not much money
D. as they were not dependent on modern gadget

3. The verse “ we feared God and nature, now nature fears you” is an example of
A. Similarities between the past and present
B. How things are better now
C. Comparison between the past and the present
D. Things that not changed at all

Practice 10
Questions 1 – 3 are based on the extract from the poem ‘Heir Conditioning’

Heir Conditioning

Grand dad did you breathe
before air cons were invented?
was it hard staying
alive without modern inventions?
Grandma weren’t you flustered
as you fluttered with paper fans?
could you communicate before
faxes and long distance calls
became basic necessities?

Grandchild we lived
before your age. Because
of our ignorance,
we did not know
pollution, stress, traffic jams
destruction of forests, streams and
hills
we feared God and nature
now nature fears you and
money is your new God.

1. What are the problems mentioned in the poem?
A. modern inventions
B. stress and pollution
C. increase in crime rate
D. power failure

2. Why did the poet use many questions in stanza one?
A. to portray that the young generation is stupid
B. to show that the inquisitiveness of a child
C. to ensure that the grandparents answer the questions
D. to portray that children were not educated in the past

3. Which of these lines show comparison between the past and present?
A. Grandchild we lived before your age. Because of our ignorance,..
B. we feared God and nature now nature fears you..
C. Grand dad did you breathe before air cons were invented?
D. Grandma weren’t you flustered as you fluttered with paper fans?

SHORT STORY
ONE IS ONE AND ALL ALONE

Practice 1
Questions 1-3 are based on extracts from the short story ‘One Is One And All Alone’.

You mean. It’s still done.
Certainly. Why to set up a clone laboratory, all that is required…
VP went on and on describing cloning techniques so I decided to press ‘save’ and listen to it all later. For now I have some serious thinking to do.
I’ll tell you what I was thinking. The Biolab in this ship is very big. It has to be, because biology is what this trip is all about- the biology of Trion- what lives there now and what, and who, could live there in the future. At the moment the ships Biolab is deserted. It won’t become busy until we reach Trion.
I need to use it.
I need it all to myself.
I will make a clone. It will be my perfect friend and companion. Perfect, because I am going to clone myself. Make another Me.

1. Why is there no one in the BioLab?
A. No one knows how to use it
B. Experiments has not begun
C. The ship has not reached Trion
D. The BioLab is not perfect.

2. What has Trish decided to do?
A. visit the BioLab
B. make a clone of herself
C. help her father find Trion
D. search for a good friend

3. What was the VoicePrinter doing?
A. describing cloning techniques
B. talking nonsense and irritating Trish
C. playing games with trish
D. printing all that Trish is saying.

Practice 2
Questions 1-3 are based on extracts from the short story ‘ One Is One And All Alone’.

Dear Diary,
I haven’t spoken to you for ages because I have been busy with my new friend Clo.
Clo for Clone. Clo is me. I am Clo. We are identical twins. No, even closer than that. Clo is made of me, from me. We are one. Except that there are two of us- which is tricky. I mean, suppose Dad put his head round the door and saw Two Trishes instead of one!
But I’ve solved that. My cabin door leads to an identical cabin next door. Clo can vanish through that door in a split second.
The next-door cabin is empty of course. All the cabins are. They won’t be filled until the return trip from Trion. So, I sleep here. Clo sleeps there. Clothes, food, toothbrushes?
Well, yes. I now need two of everything- but the ship is loaded with stores. No one notices or cares about an extra toothbrush or an extra towel.

1. Trish does not need to talk to VoicePrinter very often as…
A. she now hates it
B. she has a new companion
C. she has found her mother in Trion
D. she has found her twin sister.

2. Who is Clo?
A. Trish’s friend from Earth
B. Another name given to Trish
C. Identical twin created by Trish
D. Trish’s biological mother.

3. What will all the cabins be used for?
A. To hide Clo.
B. to store things from Trion
C. To store all the toothbrushes and towels.
D. They are actually bedrooms

Practice 3
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

Dear Diary,
I get so lonely, that’s my trouble. I am the only child on this space ship. Everyone else is a grown up with things to do. They’re all busy running the ship or checking their equipment. We will soon land on the planet Trion. Our mission is to find out more about this planet.
Yes, we’re heading for Trion. Now that might sound exciting, but it’s not. It’s not exciting at all.
When we set out, I used to tick off the days on my calendar. We left Earth on 12 March 2045. So I ticked off March 12, 13,14,15…then April, May , June. Then I gave up. We don’t reach Trion until mid-January 2047. By then I’ll be 13.
Dad does his best, he’s always poking his head round my door, grinning at me.
He asks, ‘Hi Trish. How’s things?
Everything all right? How do you fancy meeting me in the diner at 6 o’clock for a chocolate milkshake?
I grin back and say, Yum, Yum! But even as I say it his face changes. The grin is still there but the busy look is back in his eyes.

1. How old is Trish now?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

2. The expected duration to reach Trion is within
A. 1year
B. 2 years
C. 15 years
D. 47 years

3. Trish’s father is …
A. the only grown up in the ship
B. the only human in the ship
C. always poking fun at Trish
D. an extremely busy person

Practice 4
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

Dad does his best, he’s always poking his head round my door, grinning at me.
He asks, ‘Hi Trish. How’s things?
Everything all right? How do you fancy meeting me in the diner at 6 o’clock for a chocolate milkshake?
I grin back and say, Yum, Yum! But even as I say it his face changes. The grin is still there but the busy look is back in his eyes.
After all he is the ship’s captain.
And I suppose he misses mum as much as I do. Almost as much anyhow. She is on Trion helping set up the space station. Busy Dad, busy Mum.
Which leaves me all alone in front of my VoicePrinter, talking to it, talking and talking. Then I watch it print out what I’ve been saying. It’s my private diary. It corrects my spelling and punctuation. It’s clever. It gives me school lessons, but it also plays game with me. My favourite game is Pop Star, where I can act out being a pop star on VP’s enormous screen.
I can switch it from Diary to Dialogue too. I suppose it’s my best friend, really. I’m going to switch from Diary to Dialogue now…

1. Who is the captain of the ship?
A. Trish
B. Trish’s Dad
C. Trish’s Mum
D. The VoicePrinter

2. Trish’s best friend is
A. her dad
B. her mum
C. her voiceprinter
D. no one.

3. The Voiceprinter is able to do all of the following except…
A. correct spelling and punctuation errors.
B. print whatever Trish says
C. play a game called Pop Star.
D. read Trish’s mind

Practice 5
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

And those are only the small things.
To be truthful, I can’t stand the way Clo’s mind works. I can’t stand Clo’s corny jokes and her dismal sulks. I can’t stand Clo’s laugh or eating habits or finger picking. And I won’t stand Clo intruding on my most private and personal thoughts.
One of the features of this ship is its disposal system. There are five big hatches, each one marked ‘DISPOSAL’. You open the hatch, put the thing you want to get rid of into the hole, and whoosh it’s gone. Disposed of for ever in infinite space. One of the five hatches happen to be outside my cabin, in the corridor. There’s never anyone in the corridor at night.
There you are then. Tonight’s the night. I’ll be disposing of something definitely. I am going to write a note to go with the item. The note will read, ‘Goodbye, Clo. Have a good trip. Yours never, Trish.

.
1. All of the following things about Clo makes Trish angry except…
A. for the way Clo jokes
B. for how Clo sulks
C. for Clo’s looks
D. for the wat Clo’s thinks.

2. How many hatches are there for disposal?
A. two
B. three
C. four
D. five

3. Trish intended to dispose Clo by
A. giving her a note
B. asking her to go away
C. putting her into the disposal system
D. telling her father about Clo.

Practice 6
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

One of the features of this ship is its disposal system. There are five big hatches, each one marked ‘DISPOSAL’. You open the hatch, put the thing you want to get rid of into the hole, and whoosh it’s gone. Disposed of for ever in infinite space. One of the five hatches happen to be outside my cabin, in the corridor. There’s never anyone in the corridor at night.
There you are then. Tonight’s the night. I’ll be disposing of something definitely. I am going to write a note to go with the item. The note will read, ‘Goodbye, Clo. Have a good trip. Yours never, Trish.
Well, it wouldn’t be murder, would it? How could it be? You can’t be charged with murdering yourself, can you? You couldn’t even be charged with suicide because there will still be one person left and that person will be alive- walking and talking, eating and sleeping.
So, it’s foolproof. “Goodbye, Clo. Yours never Trish.”

1. What is Trish planning?
A. She wants to destroy Clo
B. She wants to dispose garbage
C. She wants to kill herself
D. She wants to tell her family the truth.

2. The phrase “one person’ refers to
A. Trish’s Dad
B. Trish’s Mum
C. Clo
D. Trish herself.

3. The words on the note, “ Yours never” implies that Trish…
A. Loves Clo very much
B. Hates Clo
C. Never wanted a friend
D. Loves to be alone

Practice 7
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

Last night Clo did something I cannot forgive. I was thinking about Mum. I am always thinking of her- and I suppose I gave a sort of sigh and murmured, ‘Oh, Mum.”
As I said it, Clo said precisely the same thing. ‘Oh,Mum.” Clo said precisely the same thing and gave a sigh.
Now that’s going too far, don’t you angry. I mean my is my mum. Nothing to do with Clo. Mu mum, mine only.
I’m not going to put up with this kind of thing. It’s like being swamped, invaded, taken over. She wears the same clothes as me. And crossword puzzles! And how would you like it when, after puzzling over a clue for ages, you finally find the answer and shout it out “NAVIGATOR!”- and at that very moment, hear a voice from the cabin next door shout “NAVIGATOR!”.
And those are only the small things.

1. Why was Trish so angry with Clo?
A. Clo calls her ‘Mum”
B. She does not want Clo to share her mother
C. She has to learn to share things
D. Clo imitates her all the time.

2. All of the following events made Trish angry, except…
A. They wear the same clothes
B. Clo solves the puzzle at the same time
C. She solves the puzzles faster
D. Clo calls Trish’s mother as her mum.

3. Trish is always thinking of …
A. Clo
B. Her father
C. Her mother
D. Herself

Practice 8
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

Over and done with. Finished and forgotten.
No, that’s not true. There’s no question about forgetting. Just the opposite. Every minute of every hour. I mentally hug myself and give a silent shout. Of “Whoopp! Yarroop! Hooray! Finally Free! Alone at last!”
Even dad noticed a change in me. “You’re looking wonderful today,” he said.
“Suddenly you’re bright as a button.”
‘I feel terrific! I said. “Can I have a chocolate milkshake?’
“Have as many as you like.”
“Just one.” I said. “Only one. One’s enough isn’t it? Who needs two? There’s only one Me. No longer do I have to remind another me to wipe chocolate from it’s greedy mouth. No longer do I have to listen to that other Me’s corny “Yum,yum! Noises whenever chocolate milkshakes are mentioned. From now on, there’s only one me.
You have no idea how wonderful it feels, how bright the future looks.

1. Dad shows surprise at his daughter’s good mood because…
A. usually Trish hates chocolate milkshake
B. Trish is usually moody
C. She likes to talk to the Voice Printer
D. Trish is always hot tempered.

2. What has happened to Clo?
A. She is now dead
B. She is living the life of Trish
C. She is sleeping
D. She left because she was unhappy.

3. Clo’s feelings can be described as …
A. extremely happy
B. very sad
C. disappointed
D. very confused

Practice 9
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

One of the features of this ship is its disposal system. There are five big hatches, each one marked ‘DISPOSAL’. You open the hatch, put the thing you want to get rid of into the hole, and whoosh it’s gone. Disposed of for ever in infinite space. One of the five hatches happen to be outside my cabin, in the corridor. There’s never anyone in the corridor at night. There you are then. Tonight’s the night. I’ll be disposing of something definitely. I am going to write a note to go with the item. The note will read, ‘Goodbye, Clo. Have a good trip. Yours never, Trish.

1. The word ‘item’ refers to
A. the dustbin
B. garbage
C. Clo
D. the note

2. What is Trish planning as in the extract?
A. to clear her space
B. clear the garbage
C. destroy her clone
D. write notes to Clo.

3. What is the function of a ‘hatch’?
A. to store things
B. to throw garbage
C. a place to send letters or notes
D. to keep clothes

Practice 10
Questions 1-3 are based on extracts from the short story One Is One And All Alone.

VP went on and on describing cloning techniques so I decided to press ‘save’ and listen to it all later. For now I have some serious thinking to do.
I’ll tell you what I was thinking. The Biolab in this ship is very big. It has to be, because biology is what this trip is all about- the biology of Trion- what lives there now and what, and who, could live there in the future. At the moment the ships Biolab is deserted. It won’t become busy until we reach Trion.
I need to use it.
I need it all to myself.

1. Why does Trish need to use the BioLab?
A. she wants to play
B. to create a clone
C. to investigate who is in Trion
D. she will do some research on her own.

2. What is VP?
A. Vice President
B. Very Popular
C. Voice Printer
D. Very Proud

3. The word ‘deserted’ means
A. dry as a desert
B. no air and water
C. not being used
D. very dry

DRAMA
RUMPELSTILTSKIN

Practice 1
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

FATHER : Yes, do hang on, Your Majesty, and I’ll tell you about Lisa. She can bake the best pies in the world and she can weave the most beautiful cloth and spin the finest thread.
LISA : Oh father, please be quiet. I’m sure the King is in a hurry.
KING : There are plenty of people at the palace who can bake and weave the pin.
FATHER : None of them can be as clever as Lisa. She’s so clever she can do anything. Anything at all.
LISA : Father, don’t be silly.

1. Why did Lisa say “Father, don’t be silly’?
A. she thought her father was stupid
B. she was feeling nervous
C. She was uncomfortable with her father’s boastings.
D. She does not like talking to the King.

2. What is Lisa’s father trying to do?
A. to show off
B. impress the King
C. get a job at the palace
D. bake some cakes for the king

3. Lisa’s father can be described as all of the following, except…
A. greedy
B. foolish
C. boastful
D. rational

Practice 2
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Narrator : In a cottage in a village in a small country, Lisa has been baking. Her mother and father are very proud of her. They are always telling people how clever she is and all the wonderful things she can do.
Mother : Oh Lisa. What lovely things you have made. You’re really brilliant. Twenty currant buns, twenty jam tarts, and one apple pie. All fit for a King to eat.
Father : When the King comes to the village today, I’m going to tell him how clever you are.
Narrator : At that moment there is the sound of cheering outside.
Mother : Quick Lisa. See if that’s the King coming. I hope he visits us so I show him all the wonderful things you have made.
Narrator : Lisa goes to the window and looks out.
Lisa : Look the King has stopped at our gate.
Father : I bet he can smell all this lovely food! I am sure the King would want to marry a girl as clever as you.
Narrator : Just then the King puts his head through the window.
King : I can smell apple pie. My favourite.
Mother : Of please, Your majesty. Come and try a slice.

1. Why are Lisa’s parents eager to impress the King?
A. So that the King will invite them to the palace
B. So that the King will want to marry Lisa
C. To show off how clever Lisa is.
D. They have nothing much to do.

2. What does the King like?
A. tarts
B. currant buns
C. apple pie
D. everything

3. Why was there a sound of cheering outside the gate?
A. Lisa was getting married
B. The King stopped by the house
C. Lisa’s parents invited the King
D. The people wanted to eat the food.

Practice 3
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Narrator : In the morning Lisa wakes up to find a heap of shining gold instead of the heap of straw. The King comes in.
King : So your father told the truth. You can spin straw into gold.
Narrator : Lisa wants to tell the King what has happened but she is so frightened that when she opens her mouth to speak no words come out.
King : There’s no need to be afraid Lisa. You’ve kept your word.
Lisa : Can I go home now?
King : Not yet. I need more gold.
Narrator : The King leads Lisa to another room in the castle. It is even bigger and filled with straw.
King : Tonight you must spin all this straw. But remember…if it isn’t turned into gold by tomorrow morning, I’ll cut off your head.
Narrator : That night Lisa hears the scratching noise at the window. The strange little man climbs in through the window.
Rumpelstiltskin: More straw to spin? My favourite task.
Lisa : But I have nothing to give you.
Rumpelstiltskin : What about that pretty ring you are wearing?
Lisa : This?
Narrator : The little man nods and Lisa takes off her ring and hands it to him.

1. What will happen to Lisa if she cannot spin the straw into gold?
A. The King will marry her
B. The King will chop off her head
C. The King will let her go home
D. The King will punish her.

2. What does the little man like to do?
A. Make deals
B. Steal things
C. Make straw into gold
D. Disturb Lisa when she cries.

3. Why did the King take Lisa to a bigger room?
A. To use a better and bigger room
B. Lisa wanted to change room
C. He rewarded Lisa with a bigger room
D. To turn more straw into gold

Practice 4
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Narrator : Lisa goes to the window and looks out.
Lisa : Look the King has stopped at our gate.
Father : I bet he can smell all this lovely food! I am sure the King would want to marry a girl as clever as you.
Narrator : Just then the King puts his head through the window.
King : I can smell apple pie. My favourite.
Mother : Of please, Your majesty. Come and try a slice.
Narrator : The King comes into the cottage. Mother cuts a slice of pie and gives it to him.
King :Scrumptious! Delicious!
Narrator : The King licks his fingers.
King : That’s the best pie I have ever tasted. Who made it?
Father : My daughter Lisa made it and she’s the cleverest girl there ever was.
Narrator : The King starts to move to the door, but Lisa’s mother takes hold of the King’s arm.
Mother : Now before you rush off…
Father : Yes, do hang on, Your Majesty, and I’ll tell you about Lisa. She can bake the best pies in the world and she can weave the most beautiful cloth and spin the finest thread.
Lisa : Oh Father, be quiet. I’m sure the King is in a hurry.

1. What did the King have?
A. A slice of fruit cake.
B. A grand dinner
C. A slice of apple pie
D. All kinds of food

2. Why did Lisa’s father say ‘hang on”?
A. to eat with the King
B. to find out the truth about the King
C. to discuss something
D. to ask the King to wait

3. Why did Lisa ask her father to keep quiet?
A. She was angry
B. She was tired
C. She was worried
D. She was embarrassed
Practice 5
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Lisa : Perhaps I can pay you after I get home.
Narrator : The little man puts his head on one side and looks at Lisa.
Rumpelstiltskin : Perhaps, Perhaps
Lisa : Please help me this one last time. The King said he’ll make me the queen if I turn this straw into gold but if I don’t he will cut off my head.
Narrator : Lisa nods
Rumpelstiltskin : Then let’s shake hands on it.
Lisa : But what do you want?
Rumpelstiltskin : When you are the queen you must give me your first born child.
Narrator : Lisa remembers her fathers words.’promise him whatever he wants’
Rumpelstiltskin : Is it a bargain?
Lisa : Yes, I promise.
Narrator : In the morning the tower is full of gold. The King comes in and claps his hands with delight.
King : Well done Lisa. I’m going to marry you and you will be my queen. You and your mother and father will live in this palace for the rest of your lives.
Narrator : Lisa is so delighted that she forgets all about her promise to the little man.

1. What did Lisa promise to the little man?
A. She will marry him
B. She will give him a lot of money
C. She will give him her first born
D. She will be his queen.

2. The phrase “ …let’s shake hands on it’ shows that they must promise to…
A. be friends forever
B. confirm that the promise is not false
C. never see each other again
D. make bargains later in their lives.

3. Lisa was willing to do as what the little man says because she …
A. was afraid of the little man
B. wanted to marry him
C. wanted to become the Queen
D. needed to get more gold

Practice 6
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Father : This is the King’s son. You can’t take him away.
Rumpelstiltskin : Can’t I. Just wait and see.
Lisa : You can have as much gold as you want but leave me my baby.
Narrator : Lisa picks up the baby and holds him tightly. The little man comes very close.
Rumpelstiltskin : I’ve plenty of gold. But I will do you a deal. I have a riddle and if you can answer it within three days, you shall get to keep your son. If not,the baby’s mine.
Lisa : What’s the riddle?
Rumpelstiltskin : Just tell me my name. Each day you can have three guesses.

Narrator : Lisa thinks hard.
Lisa : Is it John? Or is it Samuel? Could it be Mark?
Narrator : Each time the little man shakes his head. Then he laughs and sweeps his feet on the ground and whirls out of the room.
Lisa : Oh Mother. How can we possibly find out his name? There are thousands to choose from.

1. What was the deal Lisa made?
A. Lisa must give her baby on the third day he comes
B. Lisa must guess his name within three days
C. Lisa must give three names to the little man
D. Lisa must bake cakes on the third day he comes.

2. What was the little man’s reaction when Lisa could not guess his name?
A. Became excited
B. Felt very bored
C. felt very happy
D. became angry

3. What will happen if Lisa cannot guess his name?
A. he will cut hear head
B. he will take her baby
C. she must marry him
D. she must leave the palace

Practice 7
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Narrator : In the morning the tower is full of gold. The King comes in and claps his hands with delight.
King : Well done Lisa. I’m going to marry you and you will be my queen. You and your mother and father will live in this palace for the rest of your lives.
Narrator : Lisa is so delighted that she forgets all about her promise to the little man.
Narrator : A year passes and the King and Lisa have a baby son. In the nursery Lisa and her mother and father are playing with the baby. They are bending over the cot when the door springs open. It is the strange little man with pointed nose.
Rumpelstiltskin : It’s time to keep your promise little Queen.
Lisa : What promise?
Rumpelstiltskin: Your first born child. You promised me.
Lisa : But that was a long time ago.
Father : This is the King’s son. You can’t take him away.
Rumpelstiltskin : Can’t I. Just wait and see.
Lisa : You can have as much gold as you want but leave me my baby.
Narrator : Lisa picks up the baby and holds him tightly. The little man comes very close.

1. The King is delighted because…
A. the castle was full of straw
B. the tower was full of gold
C. Lisa agreed to marry him
D. The little man has gone away.

2. What did Lisa offer to the little man in exchange for her baby?
A. A tower full of gold
B. Her father
C. As much gold as he wanted
D. As much straw as he wanted

3. Who is the “little Queen”?
A. the baby
B. Lisa
C. Mother
D. The Queen mother.

Practice 8
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Rumpelstiltskin : I’ve plenty of gold. But I will do you a deal. I have a riddle and if you can answer it within three days, you shall get to keep your son. If not,the baby’s mine.
Lisa : What’s the riddle?
Rumpelstiltskin : Just tell me my name. Each day you can have three guesses.

Narrator : Lisa thinks hard.
Lisa : Is it John? Or is it Samuel? Could it be Mark?
Narrator : Each time the little man shakes his head. Then he laughs and sweeps his feet on the ground and whirls out of the room.
Lisa : Oh Mother. How can we possibly find out his name? There are thousands to choose from.
Mother : It’s our fault. I am sorry.
Narrator ; The following day Lisa is in the nursery holding the baby. The door opens and the little man dances into the room.
Rumpelstiltskin : Well now. Have you guessed? Three days and three guesses on each day.
Narrator : The little man laughs but his laughter is cruel.

1. What’s the riddle?
A. three guesses in three days
B. three guesses in three visits
C. three names for the new born baby
D. three guesses on the third day.

2. Why is the little man’s laughter cruel?
A. He thinks he will lose the bargain.
B. He thinks he will win in the bargain
C. He hates the Lisa and the baby
D. He is a very cruel person.

3. What type of feelings were reflected by Lisa’s mother?
A. Regret and remorse
B. Happy and joyful
C. Sorrow and misery
D. Nervous and frightened

Practice 9
Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Rumpelstiltskin : Dry your tears, Lisa. I will help you, but this will be the last time.
Lisa : But I can’t pay you. I’ve nothing left.
Rumpelstiltskin : Now that’s a pity. I don’t work for nothing.
Lisa : Perhaps I could pay you after I get home.
Rumpelstiltskin : Perhaps, perhaps.
Lisa : Please help me this one last time. The king said he’ll make me the Queen if I turn this straw into gold but if I don’t, he’ll cut off my head.
Rumpelstiltskin : Perhaps we could make a bargain. Are you any good at keeping promises? Then, let’s shake hands on it.
Lisa : But what do you want?
Rumpelstiltskin : When you’re the Queen, you must give me your first-born child. Is it a bargain?
Lisa : Yes, I promise.

1. Why was Lisa crying?
A. she does not know how to weave
B. she was scared of Rumpelstiltskin
C. she does not how to turn straw into gold
D. she does not want to be the queen

2. What did Lisa promise to Rumpelstiltskin?
A. pay him a lot of money
B. pay him a lot of gold
C. allow him to stay at the palace
D. allow him to take her first child.

3. What quality does Rumpelstiltskin have?
A. Very smart
B. Magical powers
C. Cruel
D. Gullible

Practice 10

Questions 1-3 are based on extracts from the Drama Rumpelstiltskin

Narrator : It is night. In a room high in the tower, Lisa is crying. There is a spinning wheel beside her and a big heap of straw.
Lisa : Oh, dear. I can’t possibly make gold out of straw, and when the King finds out, he will cut of my head.
Narrator : Suddenly, there is a scratching noise and a strange little man with a pointed nose climbs through the window.
Rumpelstiltskin : Why are you crying?
Lisa : Because my father told the king I could spin straw into gold. Now the King will cut off my head.
Rumpelstiltskin : That’s nothing to cry about. I’ll help you if you give me something in exchange.
Lisa : But, I haven’t got anything.
Rumpelstiltskin : What about that pretty necklace you are wearing.?
Lisa : This?
Narrator : The little man nods and Lisa unfastens the necklace and hands it to him.
Rumpelstiltskin : That’s right. Now you go to sleep. By the time you wake up, your troubles will be over.

1. What was Lisa instructed to do in the palace?
A. Make straw and gold
B. Make golden clothes
C. Spin straw into gold
D. Spin gold into straw

2. What did Lisa give Rumpelstiltskin?
A. gold
B. ring
C. necklace
D. straw

3. Why is Lisa crying?
A. she hates her parents
B. she is the victim of her parents lies.
C. her parents are evil
D. the king is evil and tortures her

ANSWERS

 

POEM 1

I WONDER

 

POEM 2

HEIR CONDITIONING

 

SHORT STORY

ONE IS ONE AND ALL ALONE

 

DRAMA

RUMPELSTILTSKIN

 

PRAC 1

 

PRAC 1

 

PRAC 1

 

PRAC 1

1

A

1

B

1

B

1

C

2

A

2

B

2

B

2

B

3

B

3

D

3

A

3

D

 

PRAC 2

 

PRAC 2

 

PRAC 2

 

PRAC 2

1

B

1

D

1

B

1

B

2

A

2

A

2

C

2

C

3

C

3

C

3

B

3

B

 

PRAC 3

 

PRAC 3

 

PRAC 3

 

PRAC 3

1

C

1

B

1

B

1

B

2

A

2

B

2

B

2

C

3

A

3

C

3

D

3

D

 

PRAC 4

 

PRAC 4

 

PRAC 4

 

PRAC 4

1

A

1

D

1

B

1

C

2

B

2

B

2

C

2

D

3

B

3

A

3

D

3

D

 

PRAC 5

 

PRAC 5

 

PRAC 5

 

PRAC 5

1

C

1

D

1

C

1

C

2

B

2

C

2

D

2

B

3

B

3

B

3

C

3

C

 

PRAC 6

 

PRAC 6

 

PRAC 6

 

PRAC 6

1

B

1

B

1

A

1

B

2

C

2

C

2

D

2

C

3

B

3

B

3

B

3

B

 

PRAC 7

 

PRAC 7

 

PRAC 7

 

PRAC 7

1

B

1

B

1

B

1

B

2

B

2

B

2

B

2

C

3

C

3

C

3

C

3

B

 

PRAC 8

 

PRAC 8

 

PRAC 8

 

PRAC 8

1

B

1

B

1

B

1

A

2

D

2

B

2

B

2

B

3

C

3

C

3

A

3

A

 

PRAC 9

 

PRAC 9

 

PRAC 9

 

PRAC 9

1

B

1

A

1

C

1

C

2

C

2

D

2

C

2

D

3

C

3

C

3

B

3

B

 

PRAC 10

 

PRAC 10

 

PRAC 10

 

PRAC 10

1

B

1

B

1

B

1

C

2

B

2

B

2

C

2

C

3

A

3

B

3

C

3

B